Who we are?

In spatele proiectului www.Skilldetector.com stau 2 persoane, Clită Iulian si Radu Mihai-Lucian. Ne cunoastem de peste 15 ani si avem in comun foarte multe lucruri, printre care pasiunea pentru dezvoltarea de produse online cu impact pozitiv pentru societate, fotbal, alergare si activitati in aer liber.

Am fost colegi de liceu (mate-info, la un liceu cunoscut din Braila, orasul nostru natal), facultate (Instalatii , in Bucuresti) si la primul loc de munca, timp de 3 ani. Aici am activat in cadrul unor proiecte de cercetare cu finantare interna si internationala si am aflat primele lucruri legate de managementul unui proiect, de la obtinerea finantarii pana la executie, astfel incat totul sa fie gata in bugetul si perioada stabilite initial.

Desi la INCERC (asa se cheama institutul la care am lucrat) faceam parte dintr-o echipa de oameni foarte ok, aveam tot timpul probleme cu conducerea, numita politic, care se chinuia, vizibil sau invizibil, sa ne puna bete-n roate, fiind nevoie de o birocratie interna stufoasa pentru a putea realiza ceva. De asemenea conditiile de lucru erau din alt secol, cu geamuri lipite cu scoci pentru a nu patrunde frigul iarna.

Dupa 3 ani de lucru aici, am plecat din institut, cu un gust amar, dar totusi cu un bagaj solid de cunostinte. Eu (Radu Mihai-Lucian) am lucrat 1 an pentru o mica firma din orasul natal, Braila, unde am facut proiectare si executie instalatii si am luat parte la luarea deciziilor de management. Apoi am plecat in Germania, dornic sa vad cum se munceste si la altii, unde dupa ce am invatat germana pana la nivelul C1, am inceput sa lucrez intr-un birou de proiectare din Berlin.

Pe de alta parte, Iulian a inceput lucrul intr-o firma din Bucuresti, unde a avut parte de o mare dezamagire, domeniul constructiilor fiind atunci lovit puternic de criza economica. Era o perioada cand nu era nimic de lucru si firmele nu aveau nici macar din ce sa-si plateasca angajatii. Atunci s-a hotarat sa inceapa o cariera in IT si, fiind din fire o persoana autodidacta a inceput prin a studia singur, invatand din materialele existente cu duiumul pe Internet. A incercat apoi sa se angajeze, dar a intampinat dificultati tocmai din motivul ca nu detinea nici o diploma/certificare care sa-i ateste competentele in domeniul IT. In cele din urma, a reusit sa-si gaseasca un loc de munca, la o firma ce a acceptat sa-i testeze cunostintele, dar asta s-a intamplat dupa o perioada lunga de cautari.

Aceasta perioada de cautari o putem numi momentul "0" pentru www.Skilldetector.com, cand Iulian a venit cu ideea dezvoltarii unei platforme de recrutare online, unde selectia sa se faca pe baza competentelor demonstrate ale candidatilor, prin intermediul unei testari directe online. Am constientizat ca piata muncii din Romania a suferit schimbari extrem de puternice intr-un timp foarte scurt, economia trecand de la o economie planificata ineficienta de tip socialist la o economie de piata aproape functionala. Aceste schimbari rapide au creat o ruptura intre nivelul de pregatire cerut de companiile ce investesc din ce în ce mai mult in Romania si universitatile de profil ce si-au schimbat mult mai greoi programa curriculara. Exista totodata multe universitati unde numarul de absolventi este mult prea mare pentru necesitatile actuale, acest numar nefiind adaptat odata cu schimbarile economice rapide. Cu toate acestea exista si foarte multe persoane autodidacte, ce s-au adaptat si au reusit sa se reprofileze catre domenii mult mai cautate, de exemplu IT. Foarte multi au invatat sa lucreze in noile domenii acasa, in cadru neorganizat, utilizand documentatia existenta online, astfel neavand nici o diploma care sa ateste cunostintele lor.

Sansele acestor persoane de a-si gasi un loc de munca sunt foarte mici, deoarece inca marea majoritate a companiilor pun foarte mult accent pe absolvirea unui studiu convențional finalizat cu o diploma. Pentru foarte multe joburi exista foarte multi aplicanti (de regula peste 100) si departamentele de HR sunt suprasolicitate, neavand timp sa testeze toti acesti candidati. Astfel sunt chemati la interviu doar cei care au cele mai bune diplome sau cea mai extinsa experienta profesionala, ceilalti avand sanse mult mai mici, desi este posibil sa fie chiar mai bine pregătiti. www.Skilldetector.com isi doreste tocmai sa vina in ajutorul acestor persoane autodidacte.

Dupa discutii lungi de planificare am trecut la treaba si am inceput sa lucram efectiv la platforma in martie 2015. Din octombrie 2015 am renuntat la job-ul din Germania si am inceput sa lucram amandoi full time la proiect. Lansarea a avut loc pe 29 februarie 2016, si de atunci am crescut continuu. Am avut marele noroc sa-l cunoastem in martie 2016 si pe Tudor Copaci, caruia i-am prezentat proiectul. Se pare ca ideea noastra i-a placut, astfel incat am inceput din aprilie 2016 sa lucram impreuna, Tudor venind in mod continuu cu idei de dezvoltare si fiind responsabil de partea de promovare.

Echipa s-a intarit in septembrie 2016 cu inca o buna prietena, Ilie Cristina, care-si foloseste studiile din domeniul resurselor umane pentru a oferi sfaturi candidatilor, in ceea ce priveste redactarea unui CV cat mai bun. Fiind pasionata de acest domeniu si dorind sa ajute oamenii sa-si gaseasca un loc de munca potrivit, Cristina nu se da inapoi de a completa chiar ea, manual, CV-ul pe platforma, pe baza informatiilor si documentelor primite de la posibilii candidati.

Proiectul a crescut continuu, avem momentan in mod constant circa 100-150 anunturi de recrutare pe site, din diverse domenii, primim continuu feedback de la oameni care si-au gasit locul de munca potrivit prin noi, sau de la persoane care vin cu idei de imbunatatire a platformei.


Skilldetector.com Team

Featured In