01.08 2017
Blog Cover

Comportamente care te fac nesuferit la birou

Persida Roata — Online Marketer

Ca şi la şcoală sau la bloc, orice birou are nesuferiţii lui. Crezi ca la tine la birou nu e niciunul? Atunci şansele sunt mari să fii chiar tu ăla.

Sunt unii oameni care pur şi simplu nu se pot abţine din a fi antipatici celorlalţi colegi. Şi de ce este atât de important să nu fii sursa şuşotelilor pline de aversiune a colegilor? Pentru că acolo îţi petreci cel puţin o treime din fiecare zi.

Nu trebuie să fiţi prieteni, să vă năşiţi copiii sau să petreceţi concediile împreună. E bine şi sănătos, însă, să puteţi stabili o relaţie amicală sau măcar de respect reciproc. Astfel, măcar nu vei face din birou un izvor nesecat de energie negativă care să te lase permanent fără vlagă. Iată o listă cu comportamente sau atitudini care te-ar putea face nesuferit printre colegii tăi de muncă (ordinea este aleatoare):

Vorbeşti tare şi te bagi în discuţii neinvitat

Indiferent dacă eşti într-un birou mic sau în open space, dacă vezi că sunt oameni care muncesc, e mai bine să păstrezi un ton moderat. În plus, dacă doi oameni vorbesc despre un anume subiect, e complet deplasat să apari tu şi să pui o întrebare despre altceva, întrerupându-i.

Te lauzi

Oamenilor nu le plac lăudăroşii. Nu te da mare nici cu hainele sau pantofii tăi, nici cu maşina sau casa, nici cu vacanţele. De asemenea, cel mai probabil, colegii tăi nu vor să audă absolut tot ce au făcut copiii, câinii sau pisicile tale.

Linguşeşti şeful

Aproape la fel de deranjant este să îţi complimentezi şi flatezi şeful în continuu. Colegii vor observa şi se pot aştepta oricând să te transformi din linguşitor în turnător.

Bârfeşti pe alţi colegi

Oricât de mare compania, vestea bârfelor tot poate ajunge la urechile bârfitului. E inutil şi irelevant să discuţi despre unii colegi cu alţi colegi, mai ales chestiuni ce nu ţin de job – cum se îmbracă, cum îî stă părul, cu cine umblă.

Te plângi mereu

Toate lucrurile nasoale ţi se întâmplă numai ţie: ţi-ai uitat telefonul, te-a plouat, şeful te persecută, nu mai aveau ciorbă de burtă la Împinge-Tava, etc. Dinspre tine vin doar nori şi ploaie. Mai lasă soarele să iasă.

Asculţi aceeaşi melodie la nesfârşit şi tare, să audă toata lumea

Tuturor ni s-a întâmplat să ni se pună pata pe o melodie câteodată. Şi atunci o ascultăm pe repeat până ce neuronii noştri bubuie de suprasaturaţie. Cel mai probabil, ceilalţi colegi nu împărtăşesc obsesia ta pentru piesa respectivă. Încearcă nişte căşti.

Nu strângi masa după ce ai mâncat

În unele companii, vine cineva şi spală vasele lăsate în sala de mese. În altele nu. Indiferent de situaţie, ceilalţi colegi care vor mânca după tine probabil că nu sunt interesaţi să vadă ce ai avut în meniu în resturile din farfuria ta, urmele de sos sau firimiturile de pe masă. Alocă-ţi 2 minute să cureţi în urma ta.

Vorbeşti la telefon chestiuni personale minute în şir, fix în urechile colegilor

Urmează să te vezi diseară cu ceva prieteni şi trebuie să agreaţi unde şi la ce oră? Ai ceva probleme administrative de rezolvat şi stai la telefon cu vreun call center? Orice chestiune personală ai avea de discutat la telefon, încearcă să te retragi undeva unde să nu deranjezi tot departamentul.

Ceri sfaturi în stânga şi în dreapta. Apoi faci doar cum te taie capul

Se întâmplă să te afli deseori în situaţii complicate sau neplăcute la serviciu şi, din instinct, să începi să te vaicăreşti pe la alţi colegi şi să îi întrebi „Oare ce să fac?”. Dacă asta se întâmplă frecvent şi primeşti sfaturile solicitate, pe care nu le urmezi niciodată, mai bine nu irosi timpul colegilor.

Stai cu ochii în telefon când un coleg discută cu tine.

Unul din cele mai nepoliticoase comportamente, apărute recent, de când cu smartphone-urile, este să porţi o conversaţie cu cineva, timp în care continui să te holbezi la telefon şi eventual să mai şi butonezi pe mess sau pe Whatsapp.

Refuzi să participi la activităţile fun ale companiei – prânzuri, petreceri sau teambuildinguri.

Unii oameni sunt mai sociabili, alţii mai puţin. Când ai mult de muncă la birou şi un şef nesuferit, tot ce se asociază cu jobul e nasol şi evident că nu ai chef să petreci timpul tot cu oamenii aştia, când tu abia aştepţi să se termine ziua ca să ieşi pe uşă afară. Uneori, însă, refuzul de a participa la activităţile fun ale companiei va fi perceput şi de către şefi, dar şi de către colegi ca fiind o atitudine arogantă, prin care le spui pur şi simplu că nu îi suporţi şi că nu ai chef de ei. Dacă întreg jobul, cu tot cu oamenii de acolo, a devenit de nesuportat astfel încât refuzi constant petreceri, prânzuri sau activităţi relaxante, înseamnă că trebuie să schimbi jobul. Cel mai mult timp din fiecare zi îl petreci la job. Ai un spaţiu limitat pe care trebuie să îl împarţi cu ceilalţi colegi. Respectă-le spaţiu, munca, fii politicos şi de treabă. E simplu şi nu costă nimic. Şi nu uita să zâmbeşti!

Tags: comportament