02.05 2017
Blog Cover

Gestionarea conflictelor la job – sfaturi practice

Ștefania Copaci — Specialist HR

Conflictele între angajaţi sunt una dintre principalele surse de probleme la serviciu şi pot ocaziona scăderea productivităţii, un absenteism crescut şi servirea mediocră a clienţilor.

Nerezolvat, un conflict care persistă poate submina calitatea mediului de lucru până în punctul de a incita angajaţii să renunţe la organizaţie.

Iată câteva sfaturi practice pentru a vă ajuta să le preveniţi şi sa le gestionati pe măsură ce apar:

1. Creaţi fişe de post, proceduri şi hărţi de process clare.

Angajaţii vostrii ar rebui să ştie în orice moment ceea ce trebuie să facă, care sunt responsabilităţile lor şi cui se raportează.

Evitaţi zonele neclare şi definiţi clar rolurile şi responsabilităţile pentru fiecare post în parte din companie, punând la dispoziţie procedurile şi hărţile proceselor. Lucrul acesta vă va ajuta să trataţi obiectiv eventualele diferenţe.

2. Identificaţi potenţialele subiecte de dezacord

În mediul de lucru diversificat din zilele noastre este ceva obişnuit pentru organizaţii să angajeze persoane cu diferite origini, culturi sau religii. Aceste diferenţe contribuie la succesul unei companii, dar ele reprezintă în acelaşi timp potenţiale surse de conflict frecvente.

Luaţi-vă timp să studiaţi aceste diferenţe şi vegheaţi la respectarea lor în mediul vostru de lucru. Aceasta vă va ajuta să preveniţi şocurile culturale şi să construiţi un efectiv diversificat.

3. Convocaţi toate părţile implicate. Atacaţi direct conflictul

Luaţi-vă timp să staţi şi să discutaţi cu toate părţile implicate pentru a găsi cea mai bună soluţie posibilă şi a evita repetarea unei situaţii similare.

Solicitaţi fiecăruia să îşi prezinte versiunea. Astfel veţi putea identifica originea diferenţei născute şi de a detensiona situaţia, permiţând fiecăruia să înţeleagă punctul de vedere al celuilalt. Animozitatea intervine de foarte multe ori ca rezultat al unei interpretări eronate de cuvinte sau exprimări.

4. Nu lăsaţi lucrurile să se amărească

Nu vă fie teamă să abordaţi situaţia pe parcursul derulării acesteia.

Într-un conflict, emoţiile sunt adesea exacerbate. Nişte mediatori excelenţi vor fi atenţi si se vor concentra pe fapte. Fiţi imparţiali şi transparenti pe măsură ce încercaţi să soluţionaţi un conflict.

Adoptaţi o atitudine pozitivă pentru a crea un teren de înţelegere şi un climat de încredere între părţi şi a le încuraja să pună cărţile pe masă. Faceţi efortul de a înţelege natura conflictului şi de a găsi un compomis pentru a vă asigura că ambele părţi sunt satisfăcute de deznodământ. Căutaţi o soluţie care să nu dezavantajeze pe nimeni.

5. Încurajaţi o cultură deschisă, fondată pe încredere, respect şi colaborare

Nu confundaţi o divergenţă de opinii cu un conflict. Dezacordurile sunt inevitabile şi sănătoase pentru organizaţie.

Conflictele creative şi dezbaterile sunt constructive. Ajută la identificarea problemelor şi la stimularea inovaţiei. Este responsabilitatea voastră să încurajaţi angajaţii să îşi împărtăşească liber ideile şi să interveniţi când conflictul capătă valenţe distructive.

Va invit să completaţi lista cu sfaturi practice de a solutiona, sau de ce nu a preveni conflictele la job, din experienţa voastră, care fără îndoială are ceva de spus.

Tags: job, angajati