15.05 2017
Blog Cover

Recrutare de succes

Ștefania Copaci — Specialist HR

Găsirea celor mai buni oameni care se pot adapta culturii şi îşi pot aduce aportul în companie este o provocăre şi o oportunitate. Păstrarea oamenilor buni poate fi uşoară dacă faci lucrurile corect.

În cele ce urmează îţi recomand o serie de acţiuni specifice care să te ajute în recrutarea şi reţinerea talentelor de care ai nevoie.

Îmbunătăţeşte-ţi sursa de candidaţi

Companiile care selectează noi angajaţi dintre candidaţii care le intră pe uşa sau răspund unui anunţ din ziar îi pierd pe cei mai buni angajaţi.

Aceştia, probabil, lucrează pentru altcineva şi este posibil ca nici măcar să nu îşi caute o poziţie nouă. Iată cum îţi poţi îmbunătăţi sursa de candidaţi:

- Investeşte timp în dezvoltarea relaţiilor cu birourile universităţilor care se ocupă cu furnizarea de candidaţi, recruteri şi firme specializate pe căutare.

- Oferă, membrilor din staff, posibilitatea să participe în mod activ la conferinţe şi asociaţii unde este foarte probabil să întâlnească acei candidaţi pe care îi poţi integra cu succes

- Consultă frecvent platformele online de joburi, unde candidaţii au CV-urile online

- Foloseşte site-urile profesionale din domeniu şi revistele pentru prezentarea anunţurilor de joburi

- Caută potenţiali angajaţi pe LinkedIn şi pe alte surse de social media. Foloseşte resursele pentru a-i cunoaşte înainte să ai nevoie de ei.

Secretul este să îţi construieşti sursa de candidaţi înainte să ai nevoie de ea.

Caută mai întâi candidaţi In-House

Asigurând oportunităţi de promovare şi chiar pe funcţii laterale pentru angajaţii curenţi, ridică moralul şi îi face pe aceştia să se simtă talentaţi, capabili, împliniţi şi apreciaţi. Postează joburile întotdeauna mai întâi în intern.

Oferă potenţialilor candidaţi un interviu. Este o şansă de a-i cunoaşte mai bine. Astfel ei învaţă mai mult despre scopurile şi nevoile organizaţiei. Adesea, o bună potrivire se regăseşte undeva între nevoile tale şi ale lor.

Fii cunoscut ca un angajator grozav

Este important nu doar să fii un angajator grozav, ci să te asiguri că şi oamenii ştiu lucrul acesta. În felul acesta îţi construieşti reputaţia şi brandu-ul de angajator. Astfel cele mai bune talente vor ajunge să te caute pentru că respectă şi vor să lucreze în companie. Google, care apare frecvent în Topul Celor Mai Bune Companii din revista Fortune, de exemplu, primeşte annual în jur de 3.000.000 de aplicaţii.

Aruncă o privire asupra practicilor de retentie, motivaţie, evluare, recompense, recunoaştere, flexibilitate în work-life- balance, promovare şi implicare.

Acestea sunt zonele cheie pentru a ajunge o angajator ales.

Angajaţii tăi trebuie să se laude cu faptul că aceea companie este un loc grozav în care să lucreze. Oamenii îi vor crede pe angajaţi înainte de a crede literatura corporate.

Implică-i pe angajaţii tăi în procesul de angajare

Ai la dispoziţie următoarele oportunităţi de a-i implica pe angajaţi în procesul de angajare

- Angajaţii pot recomanda candidaţi excelenţi pentru companie

- Te pot asista pentru analiza CV-urilor şi calificarea potenţialilor candidaţi

- Te pot ajuta prin intervievarea oamenilor pentru a evalua potenţiala potrivire în cadrul companiei

Organizaţiile care eşuează în a-şi folosi angajaţii pentru a evalua potenţialii angajaţi îşi subutilizeaza una dintre cele mai de valoare active. Oamenii care participă în procesul de selecţie sunt dedicaţi în a-i ajuta pe noiii angajaţi să reuşească. Nu se poate mai bine de atât pentru tine cât şi pentru noii angajaţi.

Plăteşte mai bine decât concurenţa

Chiar este adevărat că vei obţine exact ceea ce meriţi pentru cât plăteşti pe piaţa muncii. Fă un studiu pe piaţa muncii locală şi priveşte în ansamblu compensaţiile oamenilor pe care industria în care activezi îi atrage. Ar trebui să plăteşti mai bine decât media pentru a atrage şi reţine cei mai buni candidaţi. Pare evident?

Ei bine nu e chiar aşa. De fapt angajatorii vorbesc deseori despre cum să atragă angajaţi cât mai ieftin. Este o practică urâtă. În plus angajaţii se vor simţi în viitorul apropiat neapreciaţi, raportându-se la salariul lor, şi te vor părăsi pentru prima oferta bună care va apărea. Este dovedit faptul că pentru înlocuirea anumitor angajaţi costurile sunt de două – trei ori mai mari decât salariul anual al acestora.

Fiecare companie trebuie să înceapă de undeva, aşa că de ce să nu o faci chiar de la aceste recomandări? Tacticile detaliate mai sus merită atenţia ta şi poţi paria pe ele.

Tags: recrutare, CV, job