25.07 2017
Blog Cover

Spune NU problemelor majore cu personalul in patru paşi

Ștefania Copaci — Specialist HR

Indiferent de domeniul de afaceri sau tipul de industrie în care activezi, întotdeauna vor exista angajaţi care pot da bătăi mari de cap pentru HR-ului. Aceştia pot fi doar oameni nefericiţi care îţi irosesc timpul prin reclamaţiile lor constante. În cel mai rău caz, aceste probleme pot include acte ilegale sau procese anevoioase. Chiar şi companiile mici prezintă un risc de 12% de a fi date în judecată.

În orice caz, iată câteva căi prin care poţi gestiona angajaţii volatili.

Determină cauza

Unii angajaţii supăraţi pot avea reclamaţii legitime în ceea ce priveşte comportamentul inadecvat al superiorilor şi colegilor. Însă angajaţii problemă se vor face cunoscuţi prin faptul că vor isca în mod repetat şi adesea, tensiuni. Comportament ani-social, întârzieri şi performanţa redusă vor deveni probleme zilnice. Concedierea acestui tip de angajaţi îţi poate aduce pe cap procese juridice, însă este cazul să iei în considerare costul de a-i păstra şi efectul lor asupra celorlalţi.

Procedurile de intervievare

Ca profesionist în HR, angajarea este parte din datoriile tale. După găsirea candidaţilor calificaţi, programează cel puţin două interviuri, un interviu general cu HR-ul şi un interviu specific abilităţilor cu managerii. Asigură-te că se vor adresa întrebări în ambele interviuri, care vor explora caracterul aplicanţilor. Cere exemple privind gestionarea situaţiilor dificile sau criticii la locul de muncă anterior, crează scenarii conflict/rezoluţie, şi explorează atitudinea în raport cu autoritatea şi responsabilitatea. Dacă oricare dintre răspunsuri par bizare sau inacceptabile, candidatul reprezintă un anumit nivel de risc.

Documentează totul

Include în dosarul fiecărui angajat acţiunile disciplinare şi review-urile de performanţă. Este posibil să ai nevoie de documente pentru a-ţi justifica acţiunile. Fie tu, fie angajatul va căuta litigii pentru a rezolva problemele sau pagubele. Litigiile în afaceri pot fi invocate în multe probleme, de la angajare şi concediere la folosirea greşită a propritatii fizice ori intelectuale a companiei.

Comunică politicile

Asigură o definire clară a politicilor companiei asupra aşteptărilor bazate pe descrierile de post, utilizarea drogurilor, hărţuirea sexuală, discriminare sau alte probleme. Menţionează clar procesul disciplinar precum avertismente verbale, suspendări fără plată sau concediere. De asemenea ar trebui elaborate proceduri pentru soluţionarea conflictelor, precum lanţul de răspundere sau cererile oficiale pentru intervenţia HR-ului. Pune la dispoziţia tuturor angajaţilor aceste politici, fie în formă printată, fie in format electronic pe intranetul companiei.

Fiecare companie responsabilă doreşte să ofere angajaţilor un mediu cinstit şi sigur. Lucrul acesta este legal. Dar angajaţii care sunt în mod constant disruptivi trebuie monitorizaţi şi disciplinaţi de către HR pentru a preveni să provoace o problemă majoră.

Tags: HR, personal